NFC Väst söker forensiker inom vapen

Organisation
Polismyndigheten
Sista ansökningsdatum
2017-04-04 23:30
Referensnummer
C11859/2017

NFC Väst söker forensiker inom vapen

Beskrivning av arbetsplatsen

Nationellt forensiskt centrum (NFC) är en nationell avdelning inom Polismyndigheten.
Den verksamhet som tidigare utförts vid Statens kriminaltekniska laboratorium har övergått till den nya avdelningen inom Polismyndigheten. I avdelningen ingår även de tre laboratorierna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Antalet anställda är sammanlagt cirka 480 personer.
NFC:s uppgift är att som opartiskt expertorgan utföra undersökningar i brottmål åt rättsväsendets myndigheter. Avdelningen har ett processansvar för den kriminaltekniska verksamheten inom Polisen. Inom avdelningen finns fyra verksamhetsområden; informationsteknik, biologi, droganalys, kemi och teknik samt ett kansli med avdelningsstöd.

Anställningen gäller tills vidare och är placerad vid sektionen NFC Väst i gruppen Spår och dokumentation. Vid Spår och dokumentation genomförs diverse laborativa undersökningar, kriminalteknisk fotografering samt undersökning av bl.a. skjutvapen och annat vapenrelaterat material. Gruppen består idag av 11 st medarbetare varav 2 st arbetar som vapenundersökare. Vid NFC Väst finns även en fingeravtrycksgrupp. Totalt består NFC Väst av ett tjugotal anställda.

Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Under utbildningsperioden som pågår i cirka två år har du titeln forensikeraspirant. Du kommer initialt att arbeta praktiskt tillsammans med vapengruppen i Väst i deras dagliga verksamhet för att lära dig grunderna.

Arbetsuppgifter

Till vapenavdelningen inkommer legala och illegala skjutvapen i såväl originalutförande som ombyggda eller helt hembyggda. Dessa föremål fotograferas och spårundersöks. Vapnens ursprung bestäms och även vilket lagrum som skall tillämpas. Vapnen provskjuts och kulor och hylsor tas tillvara för registrering och jämförelse i det nationella vapenspårregistret.
Om vapnen inte fungerar tas de isär och anledningen efterforskas. Stämplar och annan märkning noteras. Ett protokoll över vapnet upprättas där det framgår vad vapnet ursprungligen är avsett för. Det inkommer även ammunition, elpistoler, laserpekare, handgranater och pyroteknik som undersöks och protokolleras. Skjutavståndsbedömningar kan komma att ingå i arbetsuppgifterna.

Personalen i vapengruppen är bollplank i vapenärenden och har kontroll över trender inom området. Man har direkta kontakter med uppdragsgivare inom rättsväsendet och svarar vid behov som sakkunnig i domstol.

Kvalifikationer

Kvalifikationer
• efterfrågad kompetetens förvärvad genom erfarenhet eller akademisk examen på kandidat-/magisternivå inom teknikområdet eller motsvarande.
• praktiskt handlag och tekniskt/mekaniskt intresse
• goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och i skrift, då det är en väsentlig del av
arbetsuppgifterna att dokumentera och redovisa utförda undersökningar
• goda kunskaper i engelska språket, både i tal och i skrift
• datorvana

Meriterande
• kriminalteknisk förståelse och kompetens
• erfarenheter av arbete med jämförelsemikroskop
• vana av att hantera och använda vapen samt kunskap inom vapenjuridik. (Vapenvana inbegriper tävlingsskytte/jaktskytte, hemladdning mm.)

NFC är ackrediterat enligt ISO 17020 och 17025 varför erfarenhet av kvalitetsarbete värdesätts.

Personliga egenskaper
• god samarbetsförmåga men också förmåga att arbeta självständigt
• ansvarsfull, analytisk, noggrann och pålitlig
• prioriteringsförmåga
• anpassningsförmåga
• målinriktad, produktionsorienterad och kvalitetsmedveten
• öppen för återkoppling, nya perspektiv, ständig inlärning och självutveckling
• förmåga att urskilja detaljer samt ett fullgott färgseende

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Vi tillämpar sex månaders provanställning. Erfarenhet krävs.

Kontaktpersoner

Mikael Levin
Gruppchef
010-5653212

Charlotte Karlsson
Sektionschef
010-562 82 12

Facklig företrädare

Polisförbundet Per Thollin, 010-56 385 86; Saco-S Nils Hydén, 010-56 282 42; ST Heléne Tapper, 010-56 281 78; SEKO Polisen Ehrenfried Jäschke, 010-56 221 10.

Övrig information

Anställningen kräver svenskt medborgarskap. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet, säkerhetsprövning, med registerkontroll
enligt säkerhetskyddslagen, kommer genomföras före anställningen.

Ansökan:
Genom din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter behandlas och sparas enligt personuppgiftslagen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.
Har du skyddad identitet eller annan information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut; Registrera dig inte i systemet utan ta istället kontakt med ansvarig HR-konsult: Caroline Bergman 0730 80 59 19.

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 29500 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället.
Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Vi ser fram emot din ansökan, ansök via denna länk!