Vanliga frågor och svar

På den här sidan besvarar vi de vanligaste frågorna som skickas till NFC.

För att läsa om olika yrken inom kriminalteknik, se Yrkesroller hos NFC.  

Hur blir jag kriminaltekniker?

Svar: En kriminaltekniker är polis eller civilanställd som har vidareutbildat sig och specialiserat sig på brottsplatsundersökningar. Utbildningen ges på NFC, även om kriminalteknikern tillhör Polismyndighetens regionala forensiska sektioner.

Information om hur du blir kriminaltekniker.


Hur blir jag forensiker?

För att bli forensiker och arbeta med analyser och undersökningar i laboratoriemiljö på NFC gäller det att ha en relevant akademisk grundutbildning. De vanligaste utbildningsområdena bland medarbetarna på NFC är it, kemi eller biologi men det finns även medarbetare med andra utbildningsbakgrunder.

Det brukar vara många sökande till våra lediga platser.

För att få möjlighet att genomföra forensikerutbildningen måste du vara anställd på NFC.

Läs mer om yrket forensiker.


Hur gör jag för att få jobb på NFC?

Svar: Lediga tjänster visas på sidan För jobbsökande. De publiceras också på Offentliga jobb och Arbetsförmedlingen. Vissa tjänster publiceras även i dagstidningar och fackpress.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att bevaka allmänna intresseanmälningar utan sänder tillbaka dem och hänvisar till att söka de tjänster vi utannonserar i framtiden.  


Var ligger NFC?

Svar: NFC:s verksamhet finns i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö. Ledningen finns vid laboratoriet på Garnisonsområdet i Linköping.

Så här hittar du hit


Kan jag göra studiebesök på NFC?

Svar: Vi är mycket restriktiva med studiebesök på grund av verksamhetens känsliga natur. Det är endast grupper verksamma inom rättsväsendet som tas emot. Tillhör du rättsväsendet kontaktar du Johanna Max på telefon 010-562 80 81 för besöksbokning. 

Föreningar och allmänhet hänvisar vi till Polismuseet i Stockholm.


Vad gör NFC för typer av analyser?

Svar: NFC utför analyser av vitt skilda slag, inom it, vapen, dna, bränder, fingeravtryck med mera. På sidan Kriminalteknik kan du läsa om våra olika kriminaltekniska områden.


Hur fungerar dna-registret?

Svar: Det finns tre olika dna-register:

  • Spårregistret, med oidentifierade dna-profiler från spår på brottsplatser.
  • Utredningsregistret, med dna-profiler från personer som misstänks för ett brott som kan ge fängelse.
  • Dna-registret med dna-profiler från personer som dömts till annan påföljd än böter, till exempel fängelse eller villkorlig dom.  

Personer som frivilligt lämnat prov i ett ärende och som inte är misstänkta för något brott registreras inte i något register.

Läs mer om de olika dna-registren.


Kan jag som privatperson få undersökningar utförda vid NFC?

Svar: NFC anlitas av andra än polis och åklagare, även av privatpersoner. Om du har ett ärende du vill ha undersökt på NFC, kontakta oss för att diskutera din förfrågan. Om vi kan ta emot uppdraget så får du en offert där prisförslag tydligt anges. Läs mer om att beställa undersökningar.

 

Vill du fortfarande ha mer information kan du e-posta:

E-post till NFC