Vanliga frågor och svar

Titta först igenom den här avdelningen med vanliga frågor och svar om det är något som du undrar över.

För att läsa om olika yrken inom kriminalteknik, se Yrkesroller hos NFC.  

Hur blir jag kriminaltekniker?

Svar: På denna sida hittar du information och länkar som gäller såväl utbildning till som beskrivning av de arbetsuppgifter som en kriminaltekniker utför.


Hur blir jag forensiker?

För att bli forensiker och arbeta på NFC med analyser och undersökningar i laboratoriemiljö gäller det att ha en relevant akademisk grundutbildning. Vanlig utbildning är inom IT, kemi eller biologi men det finns även andra utbildningar representerade på NFC. Vilken utbildning som krävs för att arbeta på NFC beror alltså på vilken tjänst som för tillfälligt är ledig. Det brukar vara många sökande till våra lediga platser.

Vi har enbart forensikerutbildning för redan anställda inom NFC.

Läs mer om yrket forensiker.


Hur gör jag för att få jobb på NFC?

Svar: Lediga tjänster publicerar vi under fliken För jobbsökande. Vi lämnar alla lediga tjänster till Offentliga jobb och till Arbetsförmedlingen, samt annonserar ibland även i dagspress och facktidningar.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att bevaka allmänna intresseanmälningar utan sänder tillbaka dem och hänvisar till att söka de tjänster vi utannonserar i framtiden.  


Var ligger NFC?

Svar: NFC:s verksamhet finns i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö. Ledningen finns vid laboratoriet på Garnisonsområdet i Linköping.

Så här hittar du hit


Kan jag göra studiebesök på NFC?

Svar: Vi är mycket restriktiva med studiebesök på grund av verksamhetens känsliga natur. Det är endast grupper verksamma inom rättsväsendet som tas emot. Tillhör du rättsväsendet kontaktar du Johanna Max på telefon 010-562 80 81 för besöksbokning. 

Föreningar och allmänhet hänvisar vi till Polismuseet i Stockholm.


Vad gör NFC för typer av analyser?

Svar: NFC utför analyser av vitt skilda slag, inom IT, vapen, dna, bränder, fingeravtryck, med mera. Välj fliken Kriminalteknik ovan för att läsa om våra olika kriminaltekniska områden.


Hur fungerar dna-registret?

Svar: Det finns tre olika dna-register:

  • Spårregistret, med oidentifierade dna-profiler från spår på brottsplatser.
  • Utredningsregistret, med dna-profiler från personer som misstänks för ett brott som kan ge fängelse.
  • Dna-registret med dna-profiler från personer som dömts till annan påföljd än böter, exempelvis fängelse eller villkorlig dom.  

Personer som frivilligt lämnat prov i ett ärende och som inte är misstänkta för något brott registreras inte i något register.

Läs mer om de olika dna-registren.


Kan jag som privatperson få undersökningar utförda vid NFC?

Svar: NFC anlitas av andra än polis och åklagare, även av privatpersoner. Om du har ett ärende du vill ha undersökt på NFC, kontakta oss för att diskutera din förfrågan. Om vi kan ta emot uppdraget så får du en offert där prisförslag tydligt anges. Läs mer om att beställa undersökningar.

 

Vill du fortfarande ha mer information kan du e-posta:

E-post till NFC