Nyhetsarkiv

 • Vapnens slutstation

  2018-12-06: Efter vapenamnestin har polisen tvingats utöka kapaciteten för att kunna skrota alla tusentals inlämnade vapen. Följ med till maskinen där automatvapen klipps i smådelar innan de smälts ned - i vapenskroten.

 • Unika beslaget: 17 kartonger med cannabis

  2018-11-23: 163 kilo cannabis packat i 17 fullproppade flyttkartonger och sopsäckar. Den albanska knarkligan med lagerlokal i Alingsås avslöjades efter omfattande spaning med bland annat dolda kameror och telefonavlyssning.

 • Webbteve: Kriminalteknik i praktiken

  2018-11-23: Många besökare kom för att lyssna på ett samtal om ”Kriminalteknik - fiktion kontra verklighet” på bokmässan i september. Nu finns inslaget som webbteve.

 • Kriminella får makt genom militära vapen

  2018-10-15: Efterfrågan på vapenundersökningar vid NFC ökar. Och det finns en kategori vapen som sticker ut; militära vapen beslagtas allt mer i Sverige.

 • "Fingeravtryck" i digitala bilder

  2018-10-08: Visste du att alla digitala kameror lämnar unika spår? Utifrån små ”osynliga” detaljer i en bild är det möjligt för NFC att se om bilden har tagits med en specifik kamera.

 • "Blodbildsanalysen var helt avgörande"

  2018-10-03: Offrets kropp och vittnen saknas – men efter en lyckad blodbildsanalys har en man kunnat dömas till sju års fängelse.

 • Blodspåren kan avslöja mördaren

  2018-10-03: Genom att undersöka blodspårs utseende är det möjligt att bedöma hur spåren har uppstått. Det kan ge viktig information om vad som har hänt på en brottsplats. Polismyndigheten får nu fler experter inom blodbildsanalys.

 • Kriminalteknik visas på Bokmässan

  2018-09-24: Vad är skillnaden mellan deckarnas CSI-karaktärer och verklighetens forensiker? Hur går en brottsplatsundersökning till? Det kommer besökarna på Bokmässan i Göteborg att få svar på. NFC och region Väst är på plats och visar verklighetens kriminalteknik.

 • Nationellt centrum för IoT (Internet of Things)

  2018-08-27: NFC är en av aktörerna i skapandet av ett nationellt centrum för utveckling av smarta, uppkopplade produkter och system för offentlig verksamhet. Totalt kommer 26 Mkr att satsas på projektet. Syftet är att utveckla och förbättra logistiska lösningar.

 • I terrorns spår

  2018-08-15: I april 2017 omkom fem personer i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Vi har träffat en av de kriminaltekniker som kom tidigt till platsen och forensikerna som ligger bakom den första 3D-rekonstruktionen som någonsin visats i en svensk rättssal.

Nästa sidaFöregående sida1 2 3 4 5 6