Nyhetsarkiv

 • Unik 3D-modell i terrorrättegången

  2018-02-15: I en unik 3D-modell har NFC återskapat den misstänkta terroristens färdväg med lastbilen längs Drottninggatan. Det är första gången någonsin en 3D-modell av den här omfattningen används i en svensk rättegång för att rekonstruera ett händelseförlopp.

 • Forensik viktig del i utredning av krigsbrott

  2018-02-15: FN och OPCW utreder de misstänkta kemvapenattackerna i Syrien. Mitt i utredningarna finns flera svenska experter som analyserar den tekniska bevisningen i de misstänkta krigsbrotten. Forensik är extremt viktigt i utredningarna, enligt svensk forensiker

 • Faktafel i Expressen-artikel

  2018-02-06: I en artikel påstår Expressen att NFC ”väljer bort brotten som drabbar flest” och att ”NFC lägger ned ärenden”. Artikeln är baserad på faktafel och missuppfattningar. NFC har inte befogenhet att lägga ned ärenden, det har endast förundersökningsledare.

 • Dna-analyser utförda i våldtäktsärenden i Malmö

  2018-01-05: Det har florerat uppgifter i media om att NFC inte har levererat några dna-svar efter de fyra misstänkta våldtäkterna i Malmö, samt att ärendena inte har förtur hos NFC. Detta stämmer inte.

 • RMV och NFC – med huden som skiljelinje

  2018-01-04: Rättspsykiatriska utredningar, rättsmedicinska obduktioner, faderskaps- och släktskapsutredningar, rättskemiska undersökningar och identifieringar av döda människor via dna eller tandkort.

 • NFC får större lokaler i Linköping

  2017-12-13: NFC expanderar i Linköping – klart med större lokaler.

 • "Vi är något på spåren"

  2017-12-08: Den tekniska bevisningen blir allt viktigare i brottsutredningar. För att ge möjlighet till effektiva och rättsäkra utredningar ställs höga krav på polisens kriminaltekniker. I december examineras ett tjugotal nya kriminaltekniker på polisens utbildning.

 • Svenskt Prüm-dna-utbyte har utökats med ytterligare tre länder

  2017-11-02: Under hösten har Sverige blivit ”Prüm-operativ” inom dna-området med Frankrike, Belgien och Danmark. Det gör att vi kan söka dna-profiler i varandras respektive dna-register som ger oss nya möjligheter att lösa både inhemska och gränsöverskridande brott.

 • Tioårigt samarbete har gett resultat

  2017-10-09: I mars 2007 inledde dåvarande SKL ett samarbete med avdelningen för teknisk mikrobiologi vid Lunds universitet. Målen var att förbättra dna-analysen av smutsiga prover och att utveckla förenklade metoder för att utvinna dna från brottsplatsspår.

 • Önskan att få fast den skyldige kan leda till tankefel

  2017-09-18: För att inte svämmas över av intryck gör hjärnan förenklingar. Det kan i värsta fall leda till kognitiv bias, som betyder ungefär mentala snedsteg. Det kan påverka både vittnesmål, rättegångar och forensiska undersökningar.