Nyhetsarkiv

 • Förbättringspotential i den forensiska organisationen

  2017-06-20: Riksrevisionen har under våren granskat polisens forensiska organisation. Syftet med granskningen är att undersöka om den forensiska verksamheten bidrar till personuppklaring av brott på ett effektivt sätt.

 • Dna-teknik kan bidra till fantombilder

  2017-05-30: "Vårt mål är att övervinna de största begränsningarna inom nuvarande forensisk dna-analys genom att utöka användningen av dna-spår som spaningsinformation".

 • Snabbtest av droger – därför fungerar det inte

  2017-05-12: Då och då kan vi läsa i media om hur tjejer och kvinnor blir ofrivilligt drogade på krogen. Offret får minnesluckor och blir trött och gärningsmannen kan utnyttja situationen till att råna offret eller i värsta fall sexuellt utnyttja eller våldta offret.

 • Kulor och hylsor avslöjar kopplingar mellan skjutningar

  2017-04-11: Tolv skjutningar under fyra års tid. Vapengruppen vid NFC har kunnat knyta ett och samma vapen till skjutningarna – utan att ha själva vapnet. Genom att undersöka kulor och hylsor har vapnet kunnat kopplas samman med en rad olika brott runt Stockholm.

 • Blodet kan ge händelsekedja i mordutredning

  2017-01-05: Blodbildsanalys kan ge viktig information till mordutredningar om tidsförlopp och hur skador uppstått. Pernilla Norberg i Borås är en av polisens fem kriminaltekniker som genom vidareutbildning har förstärkt kompetens inom ämnesområdet blodbildsanalys

 • Tändsatspartiklar – små partiklar som kan göra stor skillnad

  2017-01-03: Ibland är det de små detaljerna som gör skillnaden, så är det till exempel med tändsatspartiklar. De är bara någon mikrometer stora (små), men kan vara avgörande för att visa om en person nyligen haft något med skjutvapen att göra.

 • Äkta eller falsk?

  2017-01-03: Känn, vicka och jämför. Så skiljer du äkta sedlar och id-handlingar från falska kopior.

 • Lena Klasén invald i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien

  2016-11-25: Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, valde vid den senaste akademisammankomsten in tjugo nya ledamöter. En av dessa var NFC:s avdelningschef Lena Klasén.

 • Färre sexualbrottsärenden till NFC

  2016-11-25: Andelen sexualbrottsmisstänkta som topsas har minskat de senaste åren, en trend som även gäller övriga brott. Det visar en ny rapport av Ricky Ansell och Therese Hasselqvist vid biologisektionen.

 • Analys av droger i feta matriser

  2016-11-24: Utöver det vanliga flödet av pulver, tabletter, kapslar, trippar och växtmaterial till Droganalyssektionen vid NFC kommer ibland narkotika och hälsofarliga varor dolt i komplexa livsmedelsmatriser – kakor, muffins, fudge, smör- eller oljeextrakt osv.