Kriminalteknikern säkrar spår på brottsplats

Kriminalteknikern undersöker brottsplatser och säkrar spår, allt ifrån dna till fingeravtryck, kläder, vapen och narkotika. "Det som fascinerade mig med det här jobbet var att kunna se det osynliga", säger kriminalteknikern Anders Persson.

 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
 • Kriminalteknikern undersöker en brottsplats
  Bild: Jason Mellström/NFC
1/7

Polisens kriminaltekniker ansvarar för den forensiska undersökningen av en brottsplats. En kriminaltekniker bedömer vad de iakttar i samband med platsundersökningen och söker efter spår som kan bli viktiga pusselbitar i att beskriva ett händelseförlopp.

Arbetet ska leda till att en misstänkt person kan lagföras eller att brottsmisstankarna kan avfärdas. Är det ett brott som har begåtts? Vad har hänt och på vilket sätt? Vem har gjort vad? Det är exempel på frågor som kriminalteknikern försöker besvara.

Innan Anders började som kriminaltekniker arbetade han 18 år inom polisens ingripandeverksamhet. År 2000, i samband med utredningen av morden i Malexander, fick han möjlighet att testjobba på det som idag är de forensiska sektionerna i Linköping och Norrköping. Sedan dess har han varit fast.

"En aha-upplevelse"

– När jag fick prova på det här jobbet var det som att en helt ny värld öppnade sig, det blev en aha-upplevelse. Att kunna säkra ett skoavtryck som var avsatt i damm eller att dra olika slutsatser utifrån hur en kula hade gått genom väggen var väldigt intressant. Eller att kunna få fram bortslipade ramnummer på cyklar genom att påskynda rostprocessen med ström och saltsyra. Jag drivs av att vara med och säkra spår som kan föra en utredning framåt och att presentera bra brottsplatsprotokoll, säger Anders.

I region Öst, där han jobbar, är den huvudsakliga arbetstiden förlagd till dagtid, men dygnet runt finns kriminaltekniker som har beredskap att rycka in vid exempelvis misstanke om grova brott som mord. En typisk arbetsdag inleds med morgonmöte där arbetsgruppen på den forensiska sektionen går igenom nattens händelser och vilka avspärrade platser som ska undersökas under dagen. Mellan brottsplatsundersökningarna arbetar kriminalteknikern med utredningar som ännu inte avslutats.

– Men man måste vara beredd på att det kan gå fort. Ett samtal och sedan kan hela arbetsdagen förändras om någonting händer, säger Anders.

Avgjuter sårskador

Vid dödsfall gör kriminalteknikern och rättsläkaren en första bedömning av om det handlar om ett naturligt dödsfall eller om det finns skäl att starta en brottsutredning.

Efter den kriminaltekniska undersökningen på brottsplatsen fortsätter arbetet på Rättsmedicinalverket.

– Vi samlar ihop klädesplaggen och gör spårsäkring på kropparna, exempelvis säkrar dna eller avgjuter kraftiga sårskador, säger Anders Persson.

I kriminalteknikerns uppdrag ingår vissa laborativa moment.

– Många är väldigt intresserade av mitt yrke och säger att jag har deras drömyrke. Och det är det kanske ibland, men när det exempelvis är barn inblandade är det också ganska tufft och otäckt. Men det är viktigt att försöka komma ihåg att det är ett jobb vi utför. Jag kan tänka mig att det är tuffare för de poliser som tar hand om anhöriga och blir mer känslomässigt engagerade, säger Anders Persson.

Krav för utbildningen

Anders gick polisens interna kriminaltekniska grundutbildning 2003/2004. För att bli antagen till utbildningen måste personen ha en anställning vid en forensisk sektion inom polisen och ha erfarenhet av utredningsarbete i förundersökningar i brottmål.

De medarbetare inom Polismyndigheten som arbetar som kriminaltekniker med brottsplatsundersökningar är anställda på de regionala forensiska sektionerna – inte på NFC. Däremot finns det flera medarbetare på NFC som är utbildade poliser och kriminaltekniker och som nu arbetar med forensiska undersökningar i laboratorium.

Texten publicerades i tidningen Kriminalteknik, nummer 3 år 2018.