Forensisk fotograf

Hon är fotograf på heltid, men har ett jobb som skiljer sig totalt från de flesta andra fotografers. Som en av polisens forensiska fotografer kliver Louise Larsson förbi avspärrningarna när hon fotograferar brottsplatser och bevis.

 • Forensisk fotograf
  Louise Larsson är forensisk fotograf på Polismyndigheten. Bild: Elin Bågviken/Polisen
 • Forensisk fotograf
  Louise Larsson är forensisk fotograf på Polismyndigheten. Bild: Elin Bågviken/Polisen
 • En forensisk fotograf arbetar på en brottsplats.
  Louise Larsson är forensisk fotograf på Polismyndigheten. Bild: Elin Bågviken/Polisen
 • Forensisk fotograf arbetar i laboratorium.
  Louise Larsson är forensisk fotograf på Polismyndigheten. Bild: Elin Bågviken/Polisen
 • Spåren på en beslagtagen burk undersöks och fotograferas.
  Bild: Elin Bågviken/Polisen
1/5

I arbetet på polisens forensiska sektion i Karlstad står Louise Larssons fotoväska alltid redo. När som helst kan det bli dags att åka ut till en brottsplats tillsammans med bland annat kriminaltekniker. Forensiska fotografer vid polisen arbetar både på brottsplats och i ateljé och laboratorium, med allt ifrån att fotografera fingeravtryck och detaljbilder på föremål till 360-graders-fotografering och luminol-fotografering.

– Det är ett väldigt intressant och varierande jobb med en stor bredd på arbetsuppgifterna och dessutom får man möjlighet att kombinera foto och video, säger Louise Larsson, forensisk fotograf på polisregion Bergslagen.

Gör rekonstruktioner

De forensiska fotograferna är med och filmar bland annat rekonstruktioner med misstänkta och vittnen. Allt bör återställas så som det var vid tillfället för det misstänkta brottet och vid till exempel en rekonstruktion utomhus kan alla inblandade behöva invänta rätt väderlek och tid på dygnet.

– Vittnen och misstänkta kan tvingas återuppleva händelseförloppet med allt vad det innebär. Det kan ofta vara i svåra miljöer under bevakning av många personer som är involverade i rekonstruktionen. Vi måste vara medvetna om att de människor som vi möter ofta befinner sig i en krissituation, säger Louise Larsson.

Detaljer och konturer

En stor del av arbetet görs inne på polishuset. För fingeravtryck och skoavtryck finns en mindre fotostudio. Där fotograferas de framkallade fingeravtrycken med hjälp av en forensisk ljuskälla med skiftande våglängder. Fingeravtrycken syns då tydligt genom kameralinsen med hjälp av ett speciellt filter på kameran. För att se det infärgade spåret och skydda ögonen har fotografen och andra närvarande på sig glasögon som är avsedda för granskning och fotografering med en forensisk ljuskälla.

– Jag ska inte bara ta snygga bilder, det är detaljer och konturer i spår och bevis som jag ska fotografera. För att fotografera till exempel blodfläckar på en mörk tröja använder jag en IR-kamera, då blir den mörka tröjan ljus och blodet på tröjan syns tydligt. Ifall plagget senare ska dna-undersökas är det viktigt att jag använder skyddskläder, så att jag inte kontaminerar spåret, säger Louise Larsson.

I arbetet med jämförelsebilder från till exempel ett rån kan beslagtagna kläder placeras på en docka för att efterlikna en viss situation från en övervaknings­film. Vid fotograferingen är det viktigt att ta hänsyn till eventuellt utmärkande detaljer. Det görs för att de båda bilderna sedan ska bli möjliga att jämföra på NFC.

– Det kan få väldigt stor betydelse för en utredning och kan bidra till fällande dom eller att någon frias från misstankar, säger Louise Larsson.

Okänt yrke för många

Louise Larssons fotointresse började tidigt. Redan under mellanstadietiden tog hon plats i mörkrummet och framkallade sina första egna fotografier. Ett antal år senare började hon studera video och digital bild på universitet. Hon praktiserade på en dagstidning under studietiden men när utbildningen var slut sökte hon istället jobb på polisens forensiska sektion i Karlstad.

– Många vet inte ens om att man kan jobba som forensisk fotograf. Jag får ofta frågan om jag fotograferar pass­bilder men det är inte det som ingår i mitt uppdrag. Jag fotograferar spår och bevis, säger hon.

Utbildas internt

Den som vill arbeta som forensisk foto­graf, antingen på regional nivå på polisens forensiska sektioner eller på NFC, bör ha gått en eftergymnasial utbildning inom fotografering eller ha motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.

– Det finns ingen annan utbildning för forensisk fotografering än de interna utbildningarna inom polisen. Jag läser, testar, jämför och övar mycket på egen hand när tid finns. Det gäller att man hänger med, de tekniska förutsättningarna utvecklas hela tiden, säger Louise Larsson.

Text: Viktor Högberg

Texten publicerades i tidningen Kriminalteknik, nummer 3 år 2017.