Laboratoriebiträde på droganalyssektionen

Som laboratoriebiträde på NFC är Malin Westerlund en välbehövlig resurs i arbetet med att få ett effektivt undersökningsflöde. Hon lockades av NFC:s unika verksamhetsområde.

 • Laboratoriebiträde på NFC
  Malin Westerlund är laboratoriebiträde på NFC. Bild: Maria Åsén/NFC
 • Provrör på droganalyssektionen
  Provrör på droganalyssektionen. Bild: Maria Åsén/NFC
 • Laboratoriebiträde på NFC
  Malin Westerlund är laboratoriebiträde på NFC. Bild: Maria Åsén/NFC
 • Provrör på droganalyssektionen.
  Provrör på droganalyssektionen. Bild: Maria Åsén/NFC
 • Laboratoriebiträde på NFC
  Malin Westerlund är laboratoriebiträde på NFC. Bild: Maria Åsén/NFC
1/5

– Det vi jobbar med här kan man inte göra någon annanstans i Sverige, säger Malin Westerlund.

I juni 2014 började Malin Westerlund på NFC:s droganalyssektion. I rollen som laboratoriebiträde bistår Malin laboranterna i ärendeprocesser och hanterar materialet inför körningar i labbens extraktionsrobotar.

– Det är en spännande arbetsplats och väldigt speciella material vi hanterar, säger Malin Westerlund.

Undersköterska i grunden

Malin är undersköterska sedan gymnasiestudierna och berättar att hon är självlärd inom laboratorieområdet. Alla nyanställda på NFC får genomgå en internutbildning, vars upplägg varierar beroende på funktion och arbetsområde. Inledningsvis hade Malin en handledare som hade särskilt ansvar för hennes introduktion och första månader på arbetsplatsen.

– För att jobba som laboratoriebiträde är det önskvärt att man har en praktisk laboratorieutbildning, till exempel en KY-utbildning, eller har erfarenhet från arbete på laboratorium. Det är viktigt att man kan prioritera och är flexibel för att kunna hjälpa till där det behövs, säger hon.

Förbereder för analys

I uppdraget ingår arbetsuppgifter på droganalyssektionens upparbetningslabb och jämförelselabb. Som laboratoriebiträde avlastar hon handläggarna, ofta laboranter, för att effektivisera flödesprocessen. Efter att handläggaren/laboranten har tagit emot och registrerat ett beslag tar laboratoriebiträdet över materialet för att upparbeta det och förbereda det för analys.

Upparbetningen görs genom att laboratoriebiträdet tillsätter kemiska lösningsmedel i det aktuella provröret: Misstänkt hasch hanteras på ett sätt, kokain på ett annat och cannabis på ett tredje sätt. Substansen extraheras i en extraktionsrobot inför instrumentanalys. En laborant utvärderar resultatet och fortsätter arbetet.

Varierande arbetsuppgifter

I vissa fall blir laboratoriebiträdet sedan återigen involverat för ny upparbetning.

– Jag uppskattar att jag har varierande arbetsuppgifter, det är viktigt för mig. Det är många olika moment i mitt uppdrag, säger Malin Westerlund.

NFC rekryterar laboratoriebiträden löpande. För att kunna arbeta som laboratoriebiträde krävs lägst gymnasieexamen men praktisk laboratorieutbildning eller erfarenhet från arbete på laboratorium är meriterande.

– Jag trivs bra på NFC, vi har ett jättebra arbetsklimat och vi hjälps åt. Det är ingen prestige mellan kollegorna, säger Malin Westerlund.

Text: Viktor Högberg