Unika beslaget: 17 flyttkartonger med cannabis

  • Cannabis.
    Cannabis. Bild: Lars Hedelin
  • Statistik antal avslutade narkotikaärenden
  • Statistik antal avslutade narkotikaärenden-graf
1/3

163 kilo cannabis packat i 17 fullproppade flyttkartonger och sopsäckar. Den albanska knarkligan med lagerlokal i Alingsås avslöjades efter omfattande spaning med bland annat dolda kameror och telefonavlyssning.

 Av de 44 000 narkotikaärenden som undersöks på NFC varje år består omkring hälften av cannabis och hasch. Men aldrig tidigare har det hanterats så mycket cannabis i ett enda ärende som i fallet från Alingsås där 163 kilo, till ett försäljningsvärde av uppskattningsvis 16 miljoner kronor, beslagtogs i en lägenhet.

– Det här var ett unikt ärende med så stora mängder. Vi har haft några få haschbeslag som har vägt lika mycket, men vi har aldrig tidigare fått in så mycket cannabis, säger Niclas Pettersson, forensiker på NFC:s droganalyssektion.

Fulla kartonger

I kartongerna var materialet inpackat i dubbla lager vakuumförpackningar och flera meter plastfolie.

– Kartongerna var fullproppade och allt material var från den "finaste" delen på plantan. Stjälkar, blad och sådant som inte anses vara lika fint hade plockats bort innan det förpackades, säger Niclas Pettersson.

Mer än en månad före tillslaget i lägenheten hade polisen fattat misstankar och påbörjat spaningsarbetet och följt olika leveranser, bland annat med dold kamera. I slutet på maj 2017 genomfördes en husrannsakan och morgonen därpå greps de som, enligt hovrättsdomen, legat bakom försäljningen.

Halterna varierade

NFC har gjort ett stort antal undersökningar i ärendet, bland annat för att säkerställa att materialet i alla kartonger verkligen innehöll narkotika. Dessutom har man tagit stickprover för haltbestämning av THC, som är det rusgivande ämnet i cannabis. I det aktuella beslaget varierade halterna mellan 7 och 17 procent. Statistik för ärenden där NFC har undersökt halten på de finaste delarna av cannabisväxten, visar en genomsnittshalt på 12 procent under 2017. Dna- och fingeravtrycksundersökningar gjordes på bland annat handskar, kläder, plastfolie och kuvert.

– Det blir stora logistiska utmaningar med ett sådant här stort material. Vi kunde till exempel inte använda våra vanliga förvaringsrum för detta. Vid uppackning måste materialet hanteras på rätt sätt så att inga spår förstörs. Bara uppackningen tog uppskattningsvis 30 persontimmar. Sedan ska förstås alla undersökningar göras utöver det också, säger Niclas.

Handstil undersöktes

Två av de inblandade dömdes till åtta respektive sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, en brottsrubricering som tillkom så sent som 1 juli 2016.

Hovrätten skärpte tingsrättens straff – bland annat efter att NFC hade gjort handstilsundersökningar av ett anteckningsblock där många narkotikaöverlåtelser hade dokumenterats. Tillsammans med övrig bevisning fastslog man att syftet var att bedriva handel med narkotika i organiserad form. Ytterligare fyra personer dömdes för grovt narkotikabrott i ärendet, där även vapen och kokain beslagtogs.

– Vi är medvetna om att ärenden av det här slaget ställer särskilda krav på NFC och här hanterade man det på ett föredömligt sätt. Ärendet är därför ett gott exempel på ett utmärkt arbete av såväl polis som av NFC:s experter. Som åklagare är man tacksam och bevisningen blir robust, precis vad domstolarna kräver, säger chefsåklagare Jonas Almström.

Artikeln publicerades i tidningen Kriminalteknik, nummer 2 år 2018.

Fakta: Cannabis

Cannabis, även kallad marijuana, kommer från hampväxten Cannabis sativa. Växten innehåller bland annat den rusgivande substansen THC. Mest THC finns i växtens blommor – dessa anses vara de finaste delarna av växten, men det finns THC även i blad och stjälkar.

Hasch, som är ett annat namn för cannabisharts, är en vidareförädling av cannabisväxten, där man med olika metoder separerar ut de delar av växten med mest THC, och pressar ihop till kakor.