Kokain smugglas i papper och sovsäckar

  • På senare år har NFC vid flera tillfällen undersökt material som impregnerats med kokain, exempelvis pappersark, instruktionsböcker, kartonger och sovsäckar.
    På senare år har NFC vid flera tillfällen undersökt material som impregnerats med kokain, exempelvis pappersark, instruktionsböcker, kartonger och sovsäckar. Bild: Fotograferna, NFC
  • Det gick att utvinna 400 gram kokain ur pappersbunten på 1 241 gram.
    Det gick att utvinna 400 gram kokain ur pappersbunten på 1 241 gram. Bild: Fotograferna, NFC
  • Jane Palmborg, forensisk generalist på NFC.
    Jane Palmborg, forensisk generalist på NFC. Bild: Erik Terneborn, KA-Öst
1/3

Det ser ut som vanligt papper, med skillnaden att varje ark innehåller upp till 40 procent rent kokain. Det finns inga gränser för smugglarnas påhittighet och det är NFC:s jobb att genomskåda dem.

På bordet ligger en bunt papper, med maskinskriven text på spanska. Lyfter man på de översta arken i högen blir de underliggande papprena plötsligt lite styvare och har en svagt lilaskimrande ton. Det är för att de har impregnerats med mellan 30 och 40 procent kokain.

– Kokain är oerhört lättlösligt i både vatten och alkohol. Man löser upp kokain i vätska, lägger ner arken i vattenbadet och hänger sedan upp dem på tork. En mottagare i Sverige gör remsor av pappren och lakar ur kokainet. I vårt senaste fall hade man använt isopropanol, spolarvätska. Sedan låter man vätskan dunsta och kvar finns kokainet, berättar Jane Palmborg, forensisk generalist på NFC.

400 gram kokain i pappersbunt

Processen kan sedan upprepas flera gånger för att få ur all kokain ur pappersremsorna. Vid ett beslag som gjordes i en bostad i Sverige under 2018 hittades pappersark som totalt vägde 1 241 gram. NFC:s tester visade att man kunde utvinna över 400 gram kokain från pappershögen. Ett gram kokain kan vara värt uppemot 1 250 kronor ute på gatan.

– Vi har ett tidigare fall från Stockholm, där ungdomar köpt tjocka kartongark via nätet. Allt kom som en byggsats med skrivna instruktioner hur man skulle göra. De vågade inte göra det hemma, så de bokade in sig på ett vandrarhem. Som tur var så var de dåliga på att städa efter sig, säger Jane Palmborg.

Det finns andra dokumenterade fall i Sverige där en manual till en kaffemaskin, kartonger och till och med en sovsäck varit impregnerade med kokain.

Prisskillnaden en drivkraft

Tillgången på kokain i Sverige är betydligt mindre än exempelvis amfetamin och cannabis, men antalet kokainbeslag ökar. Den stora prisskillnaden på kokain i Sydamerika jämfört med i Sverige är en stark drivkraft till smugglingen.

– Myndigheterna i Colombia är inte längre så glada över att vara världens största kokainleverantör och agerar nu allt tydligare. Då måste smugglarna hitta nya sätt att dölja kokainet.

Kokain i plastgranulat

En annan metod som man sett öka i Västeuropa är att man döljer kokain i plast. Ofta kommer det i form av stora säckar med plastgranulat, som också det kan innehålla upp till 40 procent kokain. Där är extraheringen lite mer komplicerad.

– Plasten löses upp i aceton, sedan gör man om kokainet till kokainbas igen. Med hjälp av saltsyra får man sedan kokainpulver av väldigt hög renhet som sedan blandas ut och pressas till kakor. Detta är dock inget för hemmafixaren utan processen sker i speciella konverteringslabb i Europa, innan det färdiga kokainet fraktas till bland annat Sverige.

– Traditionellt har kokain inte alltid bland-ats ut i Sverige och halten även på gatunivå har varit hög. Nu har det blivit vanligare att kokainet är utspätt med ämnen som fenacetin, koffein, tetramisol och olika lokalbedövningsmedel. Ofta pressas det och säljs i form av kakor, även om det är utblandat, eftersom kakan ses som en garant för att kokainet inte är utblandat. Det är ett sätt att tjäna mer pengar och dölja den utspädning som har skett, säger Jane Palmborg på NFC.

Artikeln publicerades i tidningen Kriminalteknik, nummer 1 år 2019.

Fakta: Kokainsmuggling

Kokain odlas och framställs till största delen i Colombia, Peru och Bolivia. Smugglingen till Västeuropa sker ofta via containerfartyg, där omlastning och fördelning av kokainet sedan sker mellan kriminella nätverk.

En stor del av det kokain som hamnar på den svenska marknaden smugglas genom väg- transporter från Balkan. Ett gram kokain kan vara värt uppemot 1 250 kronor vid försäljning på gatan (2015).

Källa: Tullverkets drogsituationsrapport 2013–2016.