Lämnade drömyrket - är ny chef på NFC

  • Helena Trolläng är ny avdelningschef på NFC.
    Helena Trolläng är ny avdelningschef på NFC. Bild: Pernilla Sjöström, NFC
  • Under ett verksamhetsbesök på NFC Syd fick Helena Trolläng se olika delar av verksamheten.
    Under ett verksamhetsbesök på NFC Syd fick Helena Trolläng se olika delar av verksamheten. Bild: Pernilla Sjöström, NFC
  • "Vi måste tydligare integrera vår specialkompetens med utredningsverksamheten för att lösa fler brott" säger Helena Trolläng.
    "Vi måste tydligare integrera vår specialkompetens med utredningsverksamheten för att lösa fler brott" säger Helena Trolläng. Bild: Pernilla Sjöström, NFC
1/3

Hon är åklagaren som blev polischef och sedan ansvarig för den forensiska verksamheten. Möt Helena Trolläng, ny avdelningschef på NFC, som berättar om planen för NFC framåt och sitt stora engagemang för rättssamhälle och demokrati.

När Helena Trolläng lämnade tjänsten som utredningschef i polisregion Väst i slutet på november hade hon bara varit på posten i lite mer än ett år. Det var viljan att få vara med och utveckla och påverka på ett större plan som fick henne att söka jobbet som ny avdelningschef på Nationellt forensiskt centrum.

– Det finns stor utvecklingspotential inom polisens utredningsverksamhet och en nyckel till framgång är den forensiska bevisningen. Jag kände att jag nog kunde vara rätt person att leda NFC in i det fortsatta arbetet och göra NFC till en mer naturlig del av Polismyndigheten. När NFC blir det kommer det att vara en bra kraft i utredningsarbetet, säger Helena Trolläng.

Intensiv start

De första månaderna har varit intensiva. Hon veckopendlar från hemmet i Trollhättan till kontoret på NFC i Linköping, möten med polisens nationella ledningsgrupp i Stockholm och verksamhetsbesök på olika platser i landet.

– Det har varit fantastiskt. Givande, hektiskt, roligt, lite omtumlande och utmanande. Det har varit väldigt mycket att ta in för jag kom till en verksamhet som jag egentligen kan väldigt lite om, säger Helena.

Lämnades i papplåda

När Helena var nyfödd lämnades hon i en papplåda utanför ett amerikanskt barnsjukhus i Daegu i Sydkorea. Hon vet än idag inte vilka hennes biologiska föräldrar är, men berättar om en trygg uppväxt hos sin adoptivfamilj i Trollhättan. Hon var fem månader gammal när hon kom till Sverige.

– Man får vara ödmjuk inför livets utmaningar, det är ganska slumpvis var man hamnar. Jag är tacksam över att vara där jag är, att ha fått de chanser jag har fått och att jag är kvinna i ett väldigt jämställt och tryggt land.

Som sjuåring slog hon fast att hon ville jobba som advokat, eller på annat sätt med lag och rätt. Efter att ha tagit juristexamen 2001, suttit ting och fått jobb på en affärsjuridisk advokatbyrå insåg hon snart att arbetet med bland annat konkursrätt och avtalsrätt inte var något för henne. Hon ville verka inom rättsväsendet och 2007 började hon istället som kammaråklagare på Åklagarkammaren i Uddevalla.

– Jag är väldigt engagerad som person och gick aldrig riktigt igång på affärsjuridiken. Att bli åklagare var lite som handen i handsken för mig, det var som att hitta hem yrkesmässigt. Jag var bara åklagare i tre år, men väldigt länge identifierade jag mig ändå som åklagare. Jag trivdes verkligen i rollen och trodde att jag skulle jobba kvar för alltid, säger hon.

"Genuint stolt"

Men våren 2010 erbjöds hon en tjänst på polisen som biträdande polisområdeschef i Skaraborg och hon tog chansen. Sedan dess har hon haft olika ledande befattningar inom Polismyndigheten, innan hon nu kommit till NFC. Tidig-are i sitt yrkesliv har hon enbart haft kontakt med NFC, eller tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, som beställare i rollen som åklagare och några gånger som kommenderingschef.

– Redan då upplevde jag att NFC var en väldigt professionell, kompetent och engagerad organisation. Jag är genuint stolt över att vara här och få möjlighet att påverka rättsväsendet på ett mer övergripande sätt än vad jag någonsin hade kunnat göra som åklagare.

"Är på en kulturresa"

Ett av Helenas viktigaste uppdrag är, enligt henne själv, att föra samman utredningsverksamheten med den forensiska verksamheten på ett bättre sätt.

– Vi måste tydligare integrera vår specialistkompetens med utredningsverksamheten för att lösa fler brott. Vi ska ha en nära dialog med övriga polisen om deras behov och leverera det som uppdragsgivaren behöver. Dessutom är vi fortfarande på en kulturresa där vi går från att vara en liten specialiserad myndighet till att bli en del av Sveriges största myndighet.

– Jag är inte en förvaltande chef och gillar att driva förändring i organisationer. På så sätt kan man säga att myndighetsomställningen inom polisen kom i rätt tid för mig. Om jag hade varit en förvaltande chef kanske detta inte hade varit tiden för mig. Jag är nyfiken och förändringsbenägen, jag ser väldigt mycket framåt.

Som avdelningschef på NFC tar Helena plats i polisens nationella strategiska och operativa ledningsgrupper.

"Stark del i demokratin"

- Jag hoppas kunna bidra med stort och smått i de frågor där jag känner att jag har kompetens eller erfarenhet, det kanske blir allra tydligast i utredningsfrågor. Jag hoppas förstås också att jag är rekryterad för att kunna bidra med min personlighet och mina ledaregenskaper.

Hon säger själv att hon brinner för rättssamhället och att bidra till ett tryggt, starkt och bra Sverige.

– Det är inte självklart att vi ska leva i en demokrati och då måste vi kämpa för det. Rättsväsendet är en stark del i demokratin.

Artikeln publicerades i tidningen Kriminalteknik, nummer 1 år 2019.

Fakta: Helena Trolläng

Arbete: Avdelningschef på NFC

Utbildning: Juristexamen

Bor: Trollhättan och Linköping

Familj: Man och två barn.

Språk: Svenska, engelska och nederländska.

På fritiden: Umgås med familjen, spenderar tid i naturen och löptränar. Gjorde en svensk klassiker 2013–2014.

Kuriosa: Blev 2017 nominerad till Svenska hjältar för sitt, privata, initiativ med att starta en insamling för att kunna köpa in nallebjörnar som tjänstgörande poliser skulle kunna dela ut till utsatta barn i juletider. Insamlingen genererade under 2016 och 2017 totalt 75 000 kronor.