I jakten på en våldtäktsman

 • Ann Jangblad visar frysboxen där undersökningsmaterialen förvarades i 24 år.
  Ann Jangblad visar frysboxen där undersökningsmaterialen förvarades i 24 år. Bild: Maria Åsén, NFC
 • Spermier förvarades i en frys i Linköping i 24 år.
  Spermier förvarades i en frys i Linköping i 24 år. Bild: Andreas Schander, KA-Öst
 • Flickan var på väg hem från skolan när en man plötsligt överföll henne och våldtog henne. Hennes cykel hittades en bit från brottsplatsen.
  Flickan var på väg hem från skolan när en man plötsligt överföll henne och våldtog henne. Hennes cykel hittades en bit från brottsplatsen. Bild: Polisen
 • Våldtäktsmannen slet av flickans kläder och våldtog henne. Han försvann sedan springande från platsen.
  Våldtäktsmannen slet av flickans kläder och våldtog henne. Han försvann sedan springande från platsen. Bild: Polisen
1/4

”Är ni helt bombsäkra på att det är min sperma som är där?” Den frågan ställde våldtäktsmannen till förhörsledaren i det första förhöret. Det hade då gått 24 år sedan överfallsvåldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal.

TILL SLUT FÖLL alla bitar på plats och en 58-åring kunde gripas efter att ha undkommit rättvisan i 24 år. Tidningen Kriminalteknik bestämde träff med kalla fall-gruppen i Göteborg som tar emot oss i polishuset. Utredarna är lättade över att ha löst fallet som var på väg att förbli olöst.

– Tack vare att vi kunde få ett avslut så kan kvinnan och hennes familj gå vidare, säger Anders Eriksson på kalla fall i polisregion Väst.

Det var mitt på dagen 14 september 1995 som den då åttaåriga flickan var på väg hempå sin cykel från Lindåsskolan i Billdal. Hon cyklade vid Vitsippsdalen när en man dök upp. Mannen tog tag i henne och drog omkull henne. Efter det bar han flickan, samtidigt som han släpade med hennes cykel, in i en skogsdunge. Hon skrek att han skulle släppa henne. Då slog han flera knytvävsslag mot hennes huvud för att hon skulle hålla tyst. Flickan beskrev senare för polisen att hon på grund av smärtan tappade räkningen på hur många gånger hon blev slagen. En bit in i skogsdungen slet han av henne kläderna och satte sedan en trasa i munnen på henne. Sedan drog han upp flickans rosa t-shirt över hennes huvud och våldtog henne. Händelseförloppet beräknas ha varit någon gång mellan klockan 13.10 och 13.35. Mannen försvann sedan springande från platsen.

Klockan 13.30 lämnade en elevassistent som arbetade på flickans skola sitt jobb. Hon körde sin Saab på Södra Särövägen när hon såg en flicka som halvsprang på en intilliggande gång- och cykelväg. Elevassistenten reagerade på att flickan hade så lite kläder på sig, hon var barfota och iklädd endast en långärmad t-shirt men inget på underkroppen. När hon kom närmare såg hon att flickan var blodig på låren och på sina händer. Kvinnan fick kontakt med flickan som berättade att hon hade blivit våldtagen, "uppe i skogen".

EN POLISANMÄLAN GÖRS omgående och när polisen pratar med flickan får de information som de kan gå vidare med. Under händelsen tittar flickan på mannen genom t-shirten och kan därför ge ett bra signalement. Den åttaåriga flickan berättar att mannen var "mer åt 30 år", 180–185 centimeter lång, normal till smal kroppsbyggnad, kortklippt brunt hår, blå jeans och brun jacka. 24 år senare kan man konstatera att flickans iakttagelser var i det närmast exakta. Hon berättar också att mannen andades snabbt och att hon hade väldigt ont, mannen skrek "håll käften annars slår jag dig".

Efter att ha pratat med polisen en första gång fördes hon till Östra sjukhusets barnklinik i Göteborg där hon vårdades i fem dagar efter att ha fått skador på skallbenet samt svåra skador i underlivet. Området kring brottsplatsen spärras omgående av och bevakas. Spårhundar sätts i arbete som leder polisen till olika adresser med personer som har varit i området. Även tips börjar strömma in till polisen som också genomför dörrknackning. Men ingen utredningsåtgärd leder så långt till något avgörande.

EN HUNDFÖRARE SOM först sökte av platsen hittar flickans cykel och hennes sönderslagna hjälm. Hunden spårar i nordlig riktning mot en kull 50 meter bort. Där ligger flickans kläder och hennes skolväska. Enligt förundersökningsprotokollet bör hjälmen ha gått sönder genom ett "betydande våld".

Bevismaterial skickas till NFC, dåvarande SKL, dels grässtrån med vita ämnen, dels vaginalprov på två tops som togs på barnkliniken. Detta kommer till laboratoriet 26 september. Svaret blir att vaginalprovet påvisar ett fåtal spermier som kan ses med mikroskop.

– Det enda vi kunde se var att det var sperma men det var för lite för att få fram någon dna-profil med dåvarande teknik, säger Ann Jangblad på NFC.

Hon jobbade på SKL 1995 och jobbar fortfarande kvar på det som i dag heter NFC. Hon visar frysboxen där undersökningsmaterialen förvarades i 24 år. Men tekniken utvecklades och före rättegången, i början av 2019, fick NFC en ny beställning på att också undersöka topsen med vaginalprovet från 1995.

– Och visst blev det träff även där, nu hade tekniken blivit så mycket bättre så de små spåren efter sperma som fanns på topsen räckte.

Tillräckliga bevis fanns redan innan dess. När vaginalprovet inte gav någon dna-profi undersöktes flickans kläder. På flickans t-shirt fanns tillräckligt med sperma för att få fram en dna-profi l och polisen hade därmed gärningsmannens dna. Men ingen misstänkt person. När lagstiftning möjliggjorde för dna-register i Sverige i slutet av 1990-talet registrerades dna-profilen i spårregistret.

ÅREN GICK OCH fallet var på väg att förbli olöst. För utredarna i Göteborg blev det en kamp mot preskriptionstiden. I mars 2020 hade preskriptionen nämligen löpt ut och utredarna kände stor tidspress.

– Ja, det gjorde vi verkligen men jag hade jobbat hela vägen in i kaklet, säger Kirsten Ramming Bernhardsson på kalla fall-gruppen i Göteborg.

Den nya lagen om utökad sökning i dna-registret blev helt avgörande. Bara två månader efter att den nya lagen hade börjat gälla greps också en misstänkt person.

– Den här gången var det inte något tänkande utanför boxen som hjälpte utan det var den utökade dna-sökningen som var helt avgörande, säger Anders Eriksson.

Tretton år efter överfallsvåldtäkten dömdes mannen till villkorlig dom och samhällstjänst för grov fridskränkning av sin ena son. Mannen hade satt sig på sonens huvud tills han fick andnöd samt hållit nere hans huvud under vattnet i ett badkar. Mannen topsades inte i samband med det brottet.

– Jag vet inte varför man inte gjorde det men hade han topsats vid det tillfället så hade vi haft honom redan då, säger Anders Eriksson. Några år senare begick även en av hans söner ett brott. Sonen topsades och fanns därmed i dna-registret. Och när det i början av året blev möjligt att söka efter dna genom familjesökning kom sonen med på den lista med kandidater som redovisades från NFC vilket var helt avgörande i jakten på våldtäktsmannen. Resultatet var att sonens dna var väldigt likt gärningsmannens dna.

I förundersökningsprotokollet beskrivs mannen som charmig men som kunde bli raka motsatsen över bagateller. Nära anhöriga ger en skrämmande bild av mannen. Hans bror beskriver honom som lite av en enstöring som ville jobba så lite som möjligt och utnyttja systemet. Han var hetsig i trafiken och reagerade kraftigt vid en oförrätt.

En kvinna som mannen var gift med berättar att han inte visade några som helst känslor när hans mamma dog. Och att han hatade sin pappa eftersom han enligt mannen var arg och våldsam.

I FÖRHÖR SÄGER KVINNAN: "Han är som Dr Jekyll och Mr Hyde. Han kunde vara charmig, trevlig och utåtriktad. Men sedan kunde han få oprovocerade raseriutbrott. Det ökade allt eftersom jag lärde känna honom. Det var det som gjorde att jag separerade från honom. Jag klarade inte av det längre". 

KVINNAN BERÄTTAR ATT efter att mannen hade blivit dömd för grov fridskränkning flyttade sonen hem till henne. Mannen ska då ha blivit så arg att han slängde ut alla sonens tillhörigheter på gatan. Det regnade och där slängdes till exempel sonens gitarr och tv-spel ut i det blöta.

Kvinnan berättar i förhöret att mannens logik var svår att förstå, om han störde sig på en moped kunde han åka dit och hälla socker i tanken. Hon är övertygad om att våldtäkten har någon koppling till något som har hänt, att han har retat sig på föräldrarna eller flickan av någon anledning. Det ligger, enligt kvinnan, i hans "logik".

Offret har långt senare, i vuxen ålder, sagt att hennes minnesbild nu är att de krockade på cykelvägen och att båda ramlade omkull. Det är inget som har kunnat slås fast i utredningen. Men det skulle stämma in på beskrivningen om hans beteende, hans logik då hans före detta fru säger i förhör att hon tror att han gjorde det som ett slags straff . Själv nekade mannen till brott och i förhör efter förhör uppger han att han har svårt att minnas.

DEN 14 FEBRUARI 2019 klockan 09.40 ringer kalla fallgruppens utredare, Kirsten Ramming Bernhardsson, till 58-åringen. Det blir den första kontakten som han får från polisen angående överfallsvåldtäkten 1995.

– Jag hade velat vara en fluga på väggen hemma hos honom när det samtalet kom.

Kirsten förklarar för mannen att de vill topsa honom med anledningen av ett ärende i Billdal 1995 där en åttaårig flicka överfölls på väg hem från skolan, utan att säga att det handlar om en våldtäkt. Hon förklarar också att de i en familjesökning har fått träff på hans son och att hans dna liknar det som finns på brottplatsen. Hon säger vidare att de därför vill vi topsa anhöriga manspersoner för att kunna utesluta honom från utredningen.

Mannen vägrar. På morgonen fredagen 15 februari åker därför en civil polispatrull hem till mannen för att genomföra en topsning. Mannen är inte hemma och både bilen och husbilen är borta.

Poliserna skrev då en lapp att de hade genomfört en husrannsakan och att han ska kontakta polisen. Men 58-åringen fortsatte att vägra samarbeta. Han hämtade i stället sina barn i skolan och meddelade personalen att barnen skulle flytta hem till sin mamma. Mannen gjorde sig okontaktbar men kunde senare gripas i Halland efter ett intensivt spaningsarbete.

– Han planerade att försvinna på något sätt, antingen skulle han ta livet av sig eller så skulle han fly. Han ändrade bostadsbidraget och i husvagnen hittade vi 2 500 euro. Men vad han än planerade så hittade vi honom innan dess, säger Anders Eriksson.

FÖRHÖRSLEDAREN FÖRSÖKTE BYGGA upp ett förtroende för att få honom att berätta varför han hade våldtagit flickan. Men hur de än försökte så upprepade han att han hade svårt att minnas bakåt i tiden på grund av en hjärnblödning som han ådrog sig efter att ha fallit ner från ett träd. I sjukhusjournalen går det att hitta en sådan händelse men enligt journalen slog han inte i huvudet alls i fallet.

FRÅN FÖRHÖRET:
Finns det någon direkt anledning till att du har svårt att komma ihåg årtal och livssituationer bakåt i tiden?

"Jag tror många människor är sådana. Jag tror inte att det någon … något ovanligt för det ... jag har stött på andra människor som är samm… vissa människor har full koll, andra människor har inte det".

Men det är inget speciellt med din sjukdom eller begynnande demens eller något sådant?

"Nej men jag har ju fått en hjärnblödning på senare tid, det har jag ju fått". 

När i tid ligger den hjärnblödningen?

"Det minns jag inte heller naturligtvis".

Nästkommande dagar görs nya förhör med mannen.

FÖRHÖRSLEDAREN:
Har du funderat något på hur din sperma på något annat vis kan ha hamnat på just den här åttaåriga flickan den 14 september?

"Mitt minne är väldigt svagt och jag har inget minne av en sådan här händelse".

Har du funderat lite över den här sperman som ändå då är avsatt på den här unga flickan, om det finns någon … har du tänkt tanken att den skulle kunna hamnat där på något annat vis?

"Det måste vara någon annans sperma som har hamnat där … i så fall. Jag vet inte. Jag kan tyvärr inte svara på frågan".

Men …

"Är ni helt bombsäkra på att det är min sperma som är där?"

Ja.

"Ja. Nej då kan jag inte … då vet jag inte".

NFC:s dna-analyser på sperman gav den starkaste värderingen, grad +4. Det innebär en extremt stark bevisning för att den nu 58-årige mannen var den eftersökta väldtäktsmannen.

– I den bemärkelsen spelar det ingen roll vad han sa, bevisningen var oerhört övertygande. Men det här visar att det inte borde finnas någon preskriptionstid för så här grova brott, hade det gått ett år till så hade han kommit undan, och under åren har reglerna ändrats och vi klarade tiden på grund av att det infördes tillfälliga övergångsregler, säger Anders Eriksson. 

En fråga är om gärningsmannen har begått andra sexualbrott.

– Dna-profilen har varit registrerad i spårregistret sedan dna-registrets införande och sökts av mot alla nya ärenden som registrerats och det har åtminstone aldrig blivit någon träff , säger Ann Jangblad.

58-åringen greps och 21 maj dömdes han till sex års fängelse för grov våldtäkt. Tingsrätten skriver i domen att bedömningen av straffvärdet är åtta års fängelse men eftersom det har gått så lång tid döms mannen i stället till sex års fängelse. Han ska också betala 115 000 kronor, med ränta, i skadestånd för kränkning, sveda och värk till kvinnan.

Text: Andreas Schander, KA-Öst
Foto: Maria Åsén, NFC

Tidslinje: Billdalsfallet

Fakta: Familjesökning

Familjesökning i polisens dna-register blev möjlig efter en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Sökningen innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träffkandidater även på nära släktingar som föräldrar, barn eller helsyskon.

Familjesökningarna utförs av NFC, i första hand vid de grövsta brotten mord/dråp, mordförsök/dråp-försök och grova sexualbrott.